New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

Blog

Automobili koji voze sami – mit ili stvarnost?

23
Aug 2017

Još od najranijih dana, svi se sjećamo filmova kao što je Peti element u kojima smo imali same pohvale za efekte letećih automobila. Uz to, kroz cijelu popularnu kulturu i masovne medije koje smo konzumirali, uvijek smo samo sanjali o automobilima koji voze sami. Uz to, barem i na rubu svijesti oslanjali smo se na onu ‘mašta radi svašta’. No, što se dogodi kad slike koje je iscrtala nečija mašta prije samo nekoliko godina postanu stvarnost? Što će automobili koji sami voze značiti za generacije koje su već rođene i koje će kroz nekoliko će godina biti baš te koje će konzumirati pojednostavljeno iskustvo vožnje i putovanja? Mogu li sustavi takvih automobila prepoznati razliku između klokana i čovjeka s obzirom na različite načine kretanja? Postoji li i najmanja mogućnost hakiranja takvog sustava i u kakvim bi to razmjerima utjecalo na eventualnu lošu sliku svih brendova i proizvođača takvih automobila?

Pitanja je mnogo. Ipak, mi znamo osobu koja ima odgovore i spremna ih je s tobom i podijeliti. Na subotnjem predavanju Kristijana Tićka, čovjeka koji sve o automobilizmu ima u malom prstu i čije spoznaje možeš pronaći u magazinu Auto Motor i Sport, moći ćeš saznati odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja.

Zamisli ovu situaciju. Sjedaš u auto. Dan kao i svaki drugi. Posežeš za mobitelom bez da se uopće pitaš je li to pametno raditi dok sjediš za volanom. Tipkaš poruke, ugovaraš sastanke, dopisuješ se i objavljuješ preko društvenih mreža, a onda u jednom trenutku shvatiš da si stigao na posao. Ili na more. Ili još bolje, na greenRoom festival. Je li ovakva situacija moguća, e to ćeš imati priliku pitati Kristijana Tićka. Od mjesta i vremena rođenja ideje o automobilima koji voze sami, preko izrade prvih takvih vozila pa sve do danas, puno je stvari obilježilo ono zbog čega danas znamo da je, što je nekada bila filmska budućnost, već sada ovdje i pred nama.

Da automobili koji voze sami nisu samo filmski trik, saznaj u subotu 25. kolovoza u 17:30!

Tags:

    Related Posts